Fumatorii care trec de la tigaretele traditionale din tutun la tigaretele electronice pot inhala aceeasi cantitate de nicotina, insa expunerea lor la substante chimice nocive este redusa semnificativ - atat de mult incat este ca si cum o persoana ar renunta la fumat. Acestea sunt rezultatele unei noi cercetari de la Institutul de Cancer Roswell Park.

“In ceea ce ne priveste, acesta este primul studiu cu fumatori care demonstreaza ca inlocuirea tigaretelor din tutun cu tigarete electronice poate reduce expunerea la numeroase otravuri si substante cancerigene prezente in tigaretele din tutun,“ spune autorul principal Maciej Goniewicz, Phd, PharmD, Asistent Profesor de Oncologie in Departamentul de Comportament de Sanatate din Roswell Park. “Acest studiu sugereaza ca fumatorii care trec in totalitate la tigarete electronice si nu mai fumeaza tigarete din tutun pot reduce semnificativ expunerea lor la multe substante chimice cauzatoare de cancer.“

In cadrul unui studiu efectuat intre martie si iunie 2011, 20 de adulti sanatosi fumatori de zi cu zi au primit tigarete electronice si 20 de cartuse cu aroma de tutun. Participantii la studiu au fumat tigarete traditionale timp de o medie de 12 ani si 95% din ei au spus ca planuiau sa renunte la fumat. Tuturor participantilor li s-a solicitat sa inlocuiasca tigaretele lor obisnuite din tutun cu tigarete electronice timp de doua saptamani.

Echipa stiintifica internationala a masurat nivelul de sapte metaboliti de nicotina si 17 biomarkeri din urina participantilor pentru expunerea la substante cancerigene si otravuri prezente in fumul de tigarete de pe o perioada de doua saptamani. Biomarkerii masurati in studiu sunt indicatori ai riscului pentru mai multe boli, inclusiv cancerul pulmonar.

Pentru 12 biomarkeri din 17, ei au gasit scaderi semnificative in expunerea la toxine atunci cand participantii au trecut de la fumat la vaping. Scaderea a fost similara aceleia din randul utilizatorilor de tigarete traditionale care au renuntat la fumat.

In acelasi timp, Goniewicz spune ca nivelul de nicotina a ramas la fel pentru tigaretele electronice, deci nu au existat simptome de ravnire sau retragere observate in cazul tutunului traditional. Din aceasta cauza, el spune ca tigaretele electronice ar putea arata ca sunt un instrument promitator pentru renuntarea la fumat.

„Recomandarea principala din studiu este pentru fumatorii care se gandesc sa utilizeze tigaretele electronice, care au incercat sa renunte de multe ori dar nu au reusit,“ spune Goniewicz. „Stim deja ca cea mai buna cale de a reduce cancerul este renuntarea la fumat, insa cercetarea noastra evidentiaza cat de greu este sa ne gandim la noi abordari."

Goniewicz spune ca cercetarea este promitatoare pentru fumatorii inraiti si nu pentru fumatorii care vor sa experimenteze tigaretele electronice. El spune ca substantele chimice cancerigene si toxice din tigaretele traditionale si din fumul lor sunt cele care cauzeaza probleme de sanatate - precum cancerul pulmonar si bolile cardiovasculare - si nu nicotina.

Deci pasul urmator, spune el, este cercetarea efectelor de lunga durata a utilizarii tigaretelor electronice si daca acestea pot ajuta la reducerea bolii. Noua cercetare a fost publicata online inainte de imprimare in jurnalul Nicotine Tobacco Research.

Sursa: news.wbfo.org