In ultimele zile, mai multe canale media au prezentat “rezultatele” unui studiu nefondat din Hong Kong.

Raspunsul lui Konstantinos Farsalinos, medic cardiolog la Centrul de Chirurgie Cardiaca Onassis din Atena, a venit rapid:

Astazi am primit un numar foarte mare de mesaje despre o poveste noua si infricosatoare prezentata de mass-media, venita din Hong Kong. Povestea spune ca tigarile electronice sunt “De un milion de ori” mai daunatoare decat aerul de afara. Am fost curios sa aflu despre ce poveste era vorba si din nou am fost socat. Nu numai ca este din nou o poveste foarte departata de realitate, dar daca intr-adevar vine de la un profesor asistent de biologie, atunci este o pata atat pe obrazul omului de stiinta respectiv, a departamentului si a universitatii.

Fara a publica mai multe detalii si fara a mentiona nimic despre metodologia si mostrele studiate, cercetatorii de la Universitatea Baptista din Hong Kong au spus ca au testat 13 tipuri de tigari electronice disponibile la magazinele locale, gasind hidrocarburi policiclice aromate la un nivel cuprins intre 2,9 si 504,5 ng pe ml (ng/mL). Incercand sa compare aceste nivele cu aerul de afara, Doctorul Ching Shan-shan, profesor asistent in departamentul de biologie a declarat: “Nivelul de hidorcarburi policiclice aromate este de cel putin un milion de ori mai mare decat aerul de langa soselele din Hong Kong.” Dar cum a fost realizata comparatia mai exact?

In primul rand, definitia hidrocarburilor policiclice aromate este: “o clasa de poluanti ai mediului creati in primul rand prin arderea incompleta a mai multor materiale organice, inclusiv tutun”. Toti stim ca nu exista niciun tip de ardere completa sau incompleta a niciunui material in tigarile electronic, asa ca ma indoiesc cu privire la rezultatele studiului lor. In plus, nu au fost publicate nici studiul, nici metodologia, nici vreun alt detali; aceasta intamplare este doar o poveste din media. De aemenea, am facut o cercetare rapida asupra nivelului de hidrocarburi policiclice aromate prezenta in aerul din Hong Kong (scuze, am lucruri mai bune de facut decat sa mai irosesc timp pe acest studiu). Am gasit un document din 1998 , care spunea ca nivelul hidrocarburilor policiclice aromate era de pana la 48 ng/m3 (metru cub = 1,000,000 (million) mL) in Hong Kong. Asa ca, nivelul acestor substante este de 48 ng/1.000.000 de mL. In mod cert, cercetatorul a comparat mililitri de aer cu mililitri de e-lichid. Aceasta nu este dezinformare, interpretare gresita sau greseala matematica. Este pur si simplu un lucru ridicol.

Volumul mediu de aer respirat zilnic de oameni este de 20 de metri cubi. Contrar acestui fapt, un vaper consuma 3 mL de lichid in medie (conform studiului nostru). In consecinta, nivelele din aerul de afara din Hong Kong ar reprezenta o cantitate zilnica de 960 ng consumata. Nivelele de expunere inegistrate de la lichidele tigarilor electronice (asa cum au fost testate de Universitatea din Hong Kong si presupunand totodata ca sunt corecte) sunt cuprinse intre 9-1500 ng. Asta inseamna de la 99% mai putin pana la 50% mai multa expunere la aerul de afara (Sau, ca sa ne exprimam altfel, de la 100 de ori mai putin la ½ ori mai mult). Asa ca, afirmatia “de 1.000.000 de ori mai mult” este complet falsa.

Haideti sa nu uitam ca tigarile electronice sunt (sau ar trebui sa fie) un inlocuitor la fumat. Autorii studiului au spus ca au masurat hidrocarburile policiclice aromate din tigarile electronice si au gasit intre 5.6 si 6.3 ng/ml. In primul rand, tigarile din tutun sunt solide, si nu lichide sau din gaz. Asa ca, nu exista mililitri de tutun. Ar fi trebuit sa se refere la aceasta cantitate folosind expresia “cantitate de tutun”. Dar aici este problema: fumul tigarilor din tutun este cunoscut ca avand 1,6 ng de hidrocarburi policiclice aromate pe tigara. (adica, 1600 de ng/tigara). Pentru a masura asta, fumez tigara conform ISO (trag un volum de 35 mL la fiecare 60 de secunde). In 10 pufuri de tigara (numarul obisnuit pentru a termina o tigara), consumi aproximativ 350 de mililitri de fum de tigara. Deci, daca incerci sa exprimi nivelul de hidrocarburi policlice aromate per mL de fum tras dintr-o tigara, obtii: 1600/350=4,5 mg/mL. De fapt, au gasit o cantitate ceva mai mare (2200 ng/tigara), dar pe aproape. Dar cum poti sa compari mililitri de fum de tigara cu mililitri de e-lichid? Este pur si simplu o gluma. Adevarul este ca o tigara din tutun contine mult mai multe hidrocarburi decat cele pe care spun ei ca le-ar fi gasit intr-un mililitru de e-lichid. (care este 1/3 din ce se consuma zilnic).

Sunt doua posibilitati: ori cercetatorii nu au habar despre ce vorbesc, ori doresc in mod constient sa dezinformeze. Si mai rau de atat, ei seamana panica printre vaperi (dintre care multi sunt fosti fumatori), cu riscul de a-i face sa fumeze din nou. Este inca un caz de dezinformare si un mod foarte slab de a face stiinta. Cei care au vorbit despre acest studiu (nu ne putem referi la ei ca autori, pentru ca studiul nu a fost publicat) trebuie sa isi ceara scuze imediat publicului pentru crearea acestei stiri eronate.

 

NOBACCO ii invita pe toti vaperii sa cerceteze in amanunt orice afla despre subiect de pe internet si sa nu creada povestiale unor publicatii nefundamentate, menite sa discrediteze, sa dezinformeze si sa cultive panica asupra unui produs care a ajuns sa imbunatateasca substantial vietile a milioane de oameni!