Colegiul Regal al Medicilor a eliberat un nou raport care sumarizeaza dovezile stiintifice pentru tigaretele electronice si sanatatea publica si concluzioneaza ca aceste produse ar trebui sa fie promovate pe scara larga ca fiind un inlocuitor pentru tigaretele din tutun. RCP (Colegiul Regal al Medicilor) a mai emis o declaratie rezumat cu privire la raport, denumit "Nicotine Without Smoke: Tobacco Harm Reduction.“ (Nicotina fara fum: Reducerea daunei produse de tutun).

Concluzia principala a raportului este urmatoarea: „tigaretele electronice sunt predispuse spre a fi benefice sanatatii publice din Marea Britanie. Fumatorii pot deci sa fie asigurati si incurajati sa le utilizeze, in timp ce publicul poate fi asigurat de faptul ca tigaretele electronice sunt mult mai sigure decat fumatul."

Aceasta concluzie se bazeaza pe un numar de descoperiri cheie:

• Tigaretele electronice nu sunt o cale spre fumat - in Marea Britanie, utilizarea tigaretelor electronice este limitata aproape in totalitate la cei care consuma deja sau au consumat tutun.

• Tigaretele electronice nu au ca rezultat normalizarea fumatului - nu exista dovezi ca terapia de inlocuire a nicotinei (NRT) sau utilizarea tigaretelor electronice are ca rezultat renormalizarea fumatului. Nici unul din aceste produse nu a atras pana acum utilizarea semnificativa in randul adultilor care nu au fumat niciodata si nici nu a adus dovezi pentru o cale semnificativa de progresiune catre fumat in randul tinerilor.

• Tigaretele electronice si renuntarea la fumat - in randul fumatorilor, utilizarea tigaretelor electronice poate duce la incercari de renuntare care altfel nu ar fi avut loc, o proportie din care duce cu succes la renuntare. Astfel, tigaretele electronice pot actiona ca o cale de renuntare la fumat.

• Tigaretele electronice si folosirea de lunga durata - posibilitatea unor daune cauzate de utilizarea de lunga durata a tigaretelor electronice nu poate fi eliminata din pricina inhalarii celorlalte ingrediente, in afara de nicotina, insa este probabil ca acestea sa fie mici, semnificativ mai mici decat cele rezultate din fumatul de tutun. Avand standarde adecvate ale produselor pentru a minimaliza expunerea la celelalte ingrediente, ar trebui sa fie posibila reducerea riscurilor sanatatii fizice si in continuare."

Conducerea Grupului Consultativ pentru Tutun al RCP - Profesorul John Britton - a spus:

„Utilizarea ascendenta a tigaretelor electronice ca inlocuitor pentru fumatul de tutun a fost un subiect de mare controversa, cu multe speculatii despre riscurile si beneficiile potentiale. Acest raport lamureste aproape toate preocuparile referitoare la aceste produse si concluzioneaza ca, prin reglementare rationala, tigaretele electronice au potentialul de a aduce o contributie majora pentru prevenirea decesului prematur, a bolii si a inegalitatii sociale in ceea ce priveste sanatatea, pe care le cauzeaza fumatul in prezent in Marea Britanie. Fumatorii ar trebuie sa fie asigurati ca aceste produse ii pot ajuta sa renunte la consumul de tutun pentru totdeauna."

Recomandarea fundamentala a raportului este ca tigaretele electronice ar trebuie sa fie promovate „cat mai mult posibil“ ca o alternativa pentru fumat!

Rezumatul raportului:

- Fumatul este cea mai mare cauza evitabila a decesului si a dizabilitatii, precum si a inegalitatii sociale din Marea Britanie.

- Oamenii fumeaza deoarece sunt dependenti de nicotina, insa sunt afectati de alti consituenti din fumul de tutun.

- Tigaretele electronice par sa fie eficiente atunci cand sunt utilizate de catre fumatori ca un ajutor pentru a renunta la fumat.

- Dovada disponibila pana astazi indica faptul ca tigaretele electronice sunt utilizate aproape exclusiv ca alternative sigure pentru tutunul fumat; dovada este facuta de catre fumatorii convinsi care incearca sa reduca dauna adusa lor insisi sau altora din cauza fumatului, sau care incearca sa renunte la fumat de tot.

Restul Povestii

Acesta este un raport remarcabil cu o recenzie meticuloasa si echilibrata a literaturii stiintifice relevante, o perspectiva asupra evaluarii datelor actuale despre fumat si daunele produse de acesta, utilizarea terapiei de inlocuire a nicotinei, precum si rolul potential al tigaretelor electronice si recomandarile bazate pe dovezi care au ca scop protejarea sanatatii publice inaintea promovarii oricarei prejudecati sau ideologii.

Raportul mai prezinta si o perspectiva asupra reglementarii produselor de vaping, dupa cum subliniaza ca reglementarile trebuie sa maximizeze potentialele beneficii in timp ce minimizeaza potentialele daune ale acestor produse, mai degraba decat sa interzica un segment larg de produse de pe piata, asa cum FDA este gata sa faca si de a oferi tigaretelor un impuls imens, eliminand in mod virtual competitia printr-o alternativa mult mai sigura.

Raportul recunoaste ca exista cateva riscuri potentiale de lunga durata asociate cu procesul de vaporizare, insa acestea sunt cu siguranta mult mai mici decat riscurile fumatului continuu. De asemenea spulbera afirmatia absurda raspandita in SUA, cum ca tigaretele electronice ar renormaliza fumatul. In fine, acesta ofera dovezi clare impotriva afirmatiei ca tigaretele electronice sunt o cale catre fumatul in randul tinerilor si argumenteaza ca procesul de vaporizare este de fapt calea care indeparteaza fumatul.

Sursa.