Conform mai multor studii empirice care au fost publicate in mai multe reviste:

•Efectul pe care tigara electronica il are asupra functiei plamanilor este atat de scurt si redus, incat este considerat nesemnificativ din punct de vedere clinic.

(Research FAME Lab, University of Thessaly, 2011)

•Absorbtia de nicotina in corp este de doua sau trei ori mai mica decat in cazul fumatului traditional.

(Research: C. Bullen, H. McRobbie, S. Thornley, M. Glover, R. Lin, M. Laugesen, 2010)

Nu. Nu exista nicio dovada stiintifica in sprijinirea acestui fapt. Conform studiului Agentiei Medicamentelor si Alimentelor din Statele Unite (2009), nitrozaminele au fost gasite in cantitati inofensive pentru organism. Si mai exact, rezultatele au demonstrat faptul ca nitrozaminele gasite erau in cantitati de 1.400 de ori mai mici decat in tigarile traditionale. In plus, aceste cantitati de nitrozamine erau egale cu cele aprobate pentru a fi folosite in dispozitivele create pentru renuntatul la fumat.

(Research FDA: DPATR-FY-09-23 4/5/2009)

Nu. Tigara electronica este o alternativa la fumatul clasic si nu o metoda de a renunta la fumat. Daca te intrebi de ce aceia care au inceput sa fumeze electronic nu vor sa se mai intoarca la fumatul clasic, ei bine, atunci va trebui sa incerci si tu.

Unele dintre cele mai mari si mai cunoscute diferente intre tigarile electronice si tigarile clasice sunt cele ce urmeaza:

• Tigarile traditionale contin tutun si alte 4.000 de substante. In plus, fumul tigarilor obisnuite deriva din arderea tutunului si a multor altor substante. Tigarile electronice contin doar 5 substante, iar vaporii creati deriva din vaporizarea e-lichidului cu ajutorul unui atomizor.

• Tigarile conventionale produc fum ce contine gudron, monoxid de carbon, dar si alte 250 de substante daunatoare. Tigara electronica produce numai vapori si niciun fel de fum.

• Utilizarea tigarilor conventionale lasa in urma un miros urat, precum si doua resturi nedorite: scrum si mucuri de tigara. Pe de cealalta parte, tigarile electronice vin cu multe arome ale e-lichidelor, care in mod sigur nu miros precum o scrumiera. In fapt, majoritatea tigarilor electronice vor lasa in urma un miros placut. De asemenea, in cazul tigarilor electronice, nu este nevoie de prezenta brichetelor sau a scrumierelor.

• Fumatul de tigari traditionale este un obicei foarte costisitor, in vreme ce fumatul electronic ii poate ajuta pe fumatori sa reduca cu 60% costurile acestui obicei, fara a renunta complet la el. Fumatul traditional este responsabil de haine cu miros urat, dinti galbeni, dar si degete galbene urat mirositoare. Aceste caracteristici negative, pe care le aduce cu sine fumatul de tigari traditionale, sunt absente cu desavarsire in cazul tigarilor electronice.

Tigarile electronice sunt interzise in Turcia, din motive evidente (Turcia este unul dintre cei mai mari producatori de tutun din lume). Nu mai exista nicio alta tara in care tigarile electronice sa fie interzise. In Statele Unite, companiile producatoare de tigari electronice au castigat toate procesele. In acelasi timp, Uniunea Europeana se afla la ultimele stadii ale stabilirii unui cadru legal pentru piata de tigari electronice.

Cumparand aceste produse de la companii certificate, care sunt cunoscute ca fiind nume de incredere ale industriei. Toate companiile membre ale Federatiei Grecesti a Industriei de Tigari Electronice sunt obligate sa distribuie numai produse testate, care sa descrie in detaliu componenta chimica.
Alege, numai dupa ce esti bine informat.

E-lichidele tigarilor electronice de la NOBACCO contin numai 5 ingrediente, printre care: USP glicol propilen, USP glicerina vegetala, apa distilata, arome si nicotina (numai daca se doreste).

E-lichidele NOBACCO au fost examinate in mod extensiv si au fost totodata analizate din punct de vedere toxic. Niciunul dintre ingrediente nu a fost considerat cancerigen.

Toate aspectele prodsului au fost certificate de CE&ROHS.

Nicotina este un alcaloid (adica o substanta bazica) gasit in familia de plante Solonaceae. Rosiile, cartofii, ardeii rosii si verzi, vinetele: acestea sunt exemple de plante din familia Solonaceae. Sursa primara de obtinere a nicotinei este prin extragerea ei din frunzele uscate de tutun. Atunci cand se absoarbe in cantitati mici, atat din tigari traditionale sau tigari electronice, nicotina poate cauza sentimente de euforie, liniste, stare de bine si o senzatie de relaxare.

Efectele nicotinei pot dura de la cateva minute, la cateva ore. In zilele noastre, s-a demonstrat faptul ca nicotina in forma pura nu duce la aparitia cancerului in tesuturile sanatoase si nici nu are caracteristica de a provoca mutatii genetice. Asa ca, nicotina in sine nu este cancerigena. Trebuie luat in considerare faptul ca NOBACCO ofera e-lichide cu zero nicotina.

Depinde de cat de des folosesti tigara electronica. Daca fumezi electronic des, va fi nevoie sa iti umpli atomizorul cu o frecventa mai mare. La modul general, un mililitru de e-lichid este echivalentul a 8-10 tigari traditionale. Asa ca, o sticluta de 20 de mililitri de e-lichid este echivalenta cu 10 pachete de tigari traditionale (pachet cu 20 de tigari).

1Cand completezi cu e-lichid vaporizatorul tau, sa fii atent sa nu patrunda lichid in tubuletul central.

2 In timpul montarii bateriei cu vaporizatorul, nu strangeti exagerat filetul. Acelasi lucru este valabil si pentru incarcarea bateriei.

3Pentru perfomanta maxima a tigarii tale electronice, apasa pe butonul de activare cu 1 sau 2 secunde inainte sa inhalezi, astfel incat sa aiba timp sa produca aburi in vaporizator.

4 Ca sa vapezi bine si eficient tigara ta electronica trebuie ca inhalarea ta sa fie de intensitate redusa si de lunga durata.

5 Vaporizatorul tau nu trebuie sa ramana fara e-lichid. Bineinteles, pentru buna lui functionare si pentru performanta maxima, ai grija sa nu scada prea mult nivelul de e-lichid. Adica completeaza cu e-lichid des!

6 De fiecare data cand schimbi rezistenta la vaporizatorul tau, asteapta cinci minute inainte de a folosi tigara ta electronica astfel ca e-lichidul sa alimenteze bine rezistenta.

7 Ca sa blochezi/deblochezi bateria tigarii tale electronice va trebui sa apesi rapid de 5 ori succesiv butonul de activare.

8 Cand simti ca gustul e-lichidului s-a alterat si cantitatea de aburi produsi s-a micsorat, atunci a sosit timpul sa inlocuiesti rezistenta vaporizatorului. Ca sa nu ramai niciodata fara rezistenta, ai grija sa ai intotdeauna cu tine o rezistenta de rezerva.

9 Incarcatorul aparatului tau dispune de un indicator LED pentru a te atentiona despre starea de incarcare a bateriei tale; LED-ul rosu indica faptul ca bateria se incarca iar verdele, ca dispozitivul este total incarcat.

10 Ai grija sa cureti des si cu grija componentele aparatului tau, ca mustiuciul, filetul bateriei, al vaporizatorului si al incarcatorului tau.

Tigara electronica (e-tigara) este ceva mai mult decat o noua obisnuinta. Este un nou produs de consum care a devenit deja un mod de viata pentru milioane de oameni in lume, scazand radical efectele provocate de tigara conventionala in organism.

1858: Primul aparat de inhalare sub presiune a fost inventat de un francez.


Inventia lui Sales-Girons este prima care va transforma o substanta in abur pentru inhalare fara sa se bazeze pe arderea ei. Proiectul ei s-a bazat pe o pompa manuala, cum ar fi cea pentru o bicicleta medicala. Pentru inhalarea nicotinei, se cere ca aceasta sa fie sub forma de aer, fapt care era posibil doar prin intermediul arderii. Trebuia sa aprinzi frunzele de tutun si sa inhalezi fumul. Tigarile electronice se bazeaza in loc de foc, pe energie electrica si abur.

1930: Primul aparat electric de aburi a fost inventat pentru a vindeca pneumonia.


Numele sau era Pneumostat, iar acest aparat farmaceutic era primul care transforma lichidul in aburi folosind energia conventionala. Acesta a fost un pas important spre tigarile electronice.1963: Prima tigara electronica a fost inventata mult mai devreme decat credeti.


Primul «patent» al tigarii electronice are semnatura in arhivele din 1964 si este a lui Herbert A. Gilbert. Inspirat de catre producatorii de aburi (si alte aparate asemanatoare) Gilbert incearca sa creeze un aparat alimentat de la o baterie.

Aparatul acesta va degaja aburi constituiti atat din nicotina cat si din aer aromatizat. Patentul lui Gilbert a fost acceptat in 1965. Intr-un interviu Gilbert a spus ca a inhala ceva ars nu era sanatos. In consecinta s-a gandit sa faca ce ar fi facut fiecare om normal. Sa creeze un aparat alternativ care nu se va baza pe ardere.

1979: Este vorba despre o piesa de plastic, de marimea unei tigari normale, care continea o alta piesa impregnata cu o solutie cu nicotina si se numeste tigara cu gust.


In 1987 FDA (Food & Drug Administration) - o agentie a Statelor Unite din domeniul medical care este responsabila cu reglementarea alimentatiei (umana si animala), a suplimentelor dietetice, medicamentelor (umane si animale), cosmeticelor, dispozitivelor medicale (umane si animale) si a dispozitivelor care emit radiatii (sunt incluse dispozitivele non-medicale), biologice si a produselor pentru sange [organismul similar din Romania se numeste Agentia Nationala a Medicamentului (ANM)] - incearca sa interzica comertul lui, dar un judecator impiedica aceasta interdictie din moment ce nu este pe piata pretinzand avantaje terapeutice.

1979-2002: Toti ignora ajutorul tigarii electronice.


In acest interval de timp, nimic important nu se intampla in ceea ce priveste evolutia tigarilor electronice. Este de subliniat doar dezvoltarea bateriilor cu litiu care au fost si sunt folosite. Sunt aceleasi baterii pe care se bazeaza astazi tigarile electronice oferind o portabilitate incredibila.  

2003: Anul de referinta cand tigara electronica revine


Hom Lik, un chinez farmacist si cercetator, proiecteaza un aparat asemanator cu cel al lui Gilbert, cu deosebirea ca acesta producea un nor de aburi mai dens, precum «ceata» pe care o foloseau in diferite scene. Asociatia farmaceutica la care lucra, cu denumirea Golden Dragon Holdings, era atat de incantata de inventia lui incat au numit-o Ruyan. Cuvantul Ruyan se traduce «Ca Fumul». Imediat incepe comercializarea produsului in China, unde 60% dintre barbati fumau. Numarul acesta depaseste populatia totala a SUA.  

2007: Primele tigari electronice intra pe piata Americii.


Firme precum Royan au inceput sa comercializeze tigari electronice in S.U.A. 

2008: Noua Zeelanda accepta tigarile electronice si la fel face si Germania.


Desi tari ca Panama si Olanda au interzis cu desavarsire tigarile electronice, ministrul sanatatii al Noii Zeelande declara ca reprezinta o alternativa sigura si sanatoasa fata de fumat. In acelasi an (2008) in Germania, are loc o demonstratie la Düsseldorf ca raspuns la asalturile reale care avusesera loc in magazinele care vindeau tigari electronice. In decursul catorva saptamani, Curtea Suprema de Judecata a Germaniei de Nord - Westfaliei hotaraste ca atentionarile trebuie scoase din pachetele tigarilor electronice si ca trebuie sa nu fie considerate medicamente ci produse de fumat.  

2010: A avut loc primul Vape Festival


Primele generatii de tigari electronice care se vindeau la nivel mondial s-au dovedit a fi nesatisfacatoare si supra-apreciate. In principal pentru ca erau de unica folosinta. Ca raspuns la aceste considerente, incet incet se raspandeste o noua «moda» in care fosti fumatori isi construiesc cu pasiune tigarile electronice. Piata se transforma in «vestul salbatic», cu putine reglementari. Cel mai important eveniment s-a dovedit a fi primul Vape Festival. La acest eveniment, vaperi din fiecare colt al S.U.A. s-au adunat, prezentand dispozitivele lor de vapat si e-lichide. 

2010: Prima celebritate care foloseste in public tigara electronica este Katherine Heigl


2010: FDA a incercat sa interzica importul tigarilor electronice.


Cea mai mare parte a tigarilor electronice care se vand in S.U.A. sunt fabricate in China. FDA a incercat sa opreasca importul tigarilor electronice in America, dar prin hotarare judecatoreasca tigarile electronice au fost considerate legale si sigure.

2013: Vanzarile tigarilor electronice ajung la 1,5 milioane dolari.

 

2014: Numarul vaperilor in S.U.A. este aproape acelasi cu al fumatorilor.


Incepand cu 1965 procentul americanilor adulti care fumeaza a scazut de la 42% la 20% Si desi tigara electronica a intrat pe piata americana in 2007, 18,7 % dintre Americani, conform studiului din 2014, au incercat macar o data tigara electronica. Dupa acest procent, unul din cinci continua sa vapeze.

Februarie 2014: Votarea legislatiei pentru tigara electronica.


Se voteaza in Parlamentul European noul Regulament European pentru produsele de fumat; aici a fost pentru prima oara adusa in actualitate tigara electronica. Noul regulament a legiferat oficial si a introdus cadrul necesar reglementar care garanta siguranta si calitatea produselor ce vor circula in Comunitatea Europeana.

2014: Dictionarul Englez din Oxford instituie cuvantul "vape" ca si cuvantul anului.


 
Αugust 2015


Ministerul Sanatatii din Anglia declară oficial ca tigara electronica este cu 95% mai putin daunatoare decat tutunul si ar trebui sa fie promovata ca mijloc de ajutor pentru intreruperea fumatului.

΄΄Un miliard de vieti΄΄ Un documentar - superproductie vorbeste despre numarul mare al pierderilor umane viitoare provocate de fumat si care deja a ajuns la sute de milioane, in comparatie cu polemica care se face impotriva alternativei mai simple si sigure: tigara electronica.

Un documentar - superproductie referitoare la masurarea pierderilor umane viitoare provocate de fumat si care deja a ajuns la sute de milioane, in comparatie cu polemica care se face impotriva alternativei mai simpla si sigura, tigara electronica. Filmarile s-au făcut in 2015 in mai multe tari (incluzand si Grecia) si pe cele cinci continente si premiera va avea loc la inceputul lui 2016.
**Facebook-ul a cenzurat campania de pe internet care s-a facut in primele luni ale filmarilor, dar dupa dezaprobarea generala care a urmat, si-a retras hotararea.

Urmariti spotul:http://abillionlives.com/

In ultimi ani milioane de oameni din toata lumea au ales sa lase tigara conventionala si substantele cancerigene pe care le contine, indreptandu-se spre solutia alternativa care este tigara electronica. Numarul noilor vaperi este in continua crestere si aceasta este o consecinta a permanentei imbunatatiri a aparatelor, avand ca scop siguranta si usurinta folosirii tigarilor electronice. In paralel zilnic se publica studii, cercetari care demostreaza ca tigara electronica si vapatul sunt mult mai bune decat fumatul conventional.

1Tigara este plina de otravuri ce ajung in corpul tau cand fumezi. Tigarile contin arsenic, formaldehide, plumb, cianura hidrogenata, oxid de nitrogen, monoxid de carbon, amoniac si 70 de substante cancerigene.

2Tigarile contin peste 7.000 de chimicale. In timpul arderii se produc cel putin 200 de compusi chimici, multi dintre ei sunt legati in mod intrinsec de distrugerea plamanilor.

3Tigarile distrug sistemul imunitar, lucru care ne face vulnerabili in fata bolilor. Zi de zi, sistemul imunitar al fumatorilor trebuie sa lucreze mult mai mult decat cel al nefumatorilor. O consecinta a acestui fapt este ca sangele fumatorilor contine mai putini antioxidanti decat cel al nefumatorilor.

4Tigarile ne taie ani din viata. Fiecare fum de tigara ne fura 5 minute din viata. Oamenii de stiinta au masurat chimicalele prezente in tigari si au ajuns la concluzia ca, in linii mari, este probabil ca un fumator sa moara cu 14 ani mai devreme decat un nefumator.

53.000 de morti sunt puse pe seama fumatului pasiv, ceea ce inseamna ca daca esti fumator, esti o amenintare directa pentru familie, prieteni si rude.

690% din pacientii cu cancer de plamani sunt fumatori.

7Daca o femeie fumeaza cand este insarcinata, riscurile de avort cresc spontan.

8Din cauza fumatului, cantitatea de sange aferenta pielii scade, drept pentru care pielea este mai palida si plina de riduri.

9In ultimul minut, 7.000 de oameni si-au pierdut viata din cauza fumatului, lucru care se traduce intr-o viata de om pierduta la fiecare 8 secunde.

10Producatorii americani de tutun au mai mult profit din vanzarile facute in tari straine decat din cele realizate in propria tara.

11Cancerul de plaman, hipertensiunea, infarctul, cancerul pielii sau al gurii – iata cateva dintre cele mai periculoase boli ce pot fi capatate datorita fumatului.

12Estimarile conservatoare indica faptul ca, in Europa, costurile produse de fumat sunt de 25,3 miliarde pe an, in vreme ce costurile care afecteaza societatea datorita pierderilor de productivitate ajung la 8,3 miliarde de euro pe an.

1Conform retelei Bloomberg, vanzarile de tigari electronice le vor fi depasit pe cele de tigari traditionale pana in 2047.

2Revista Fortune estimeaza ca vanzarile de tigari electronice vor atinge pragul de 1,5 miliarde in 2018 si ca aceste vanzari vor creste in fiecare an cu 25%.

3„Reducerea daunelor este parte a solutiei si nu parte a problemei” – scrisoarea a 53 de oameni de stiinta catre Organizatia Mondiala a Sanatatii.

4Aproximativ 2,6 milioane de adulti din Marea Britanie folosesc in prezent tigarile electronice.

Sursa Ash

5Inainte de Ziua Mondiala Impotriva Fumatului, studiul Eurobarometrului a fost publicat inainte de Ziua Mondiala Impotriva Fumatului. In 2014, fumatorii europeni reprezentau 26% din populatie in raport cu 28% in 2012. In acelasi timp, numarul de cetateni europeni care folosesc tigara electronica s-a dublat din 2012.

6Tigarile electronice pot sa apara in reclamele de la televiziunile englezesti, incepand cu 10 noiembrie, spune Comitetul de Bune Practici in Publicitate.

Sursa: ΒΒC News

7Peste doua milioane de birtanici folosesc cu regulairtate tigara electronica.

Sursa: Action on Smoking and Health Britain (ASH)

8Fumatul tigarilor electronice este mai putin daunator decat fumatul tigarilor conventionale. Studiile stiintifice au concluzionat in repetate randuri faptul ca folosirea tigarilor electronice nu are niciun efect advers asupra anumitor organe vitale, cum ar fi inima sau plamanii. „Tigarile electronice contin, insa la nivel scazut, cateva din componentele potential periculoase ale tigarilor. [...] In plus, daca fumatorii folosesc tigari electronice ca substitut al tigarilor convetionale, este prezentata o oportunitate semnificativa care poate duce la micsorarea raului ce deriva din utilizarea produselor ce contin tutun.”

Sursa: circ.ahajournals.org

9Tigarile electronice nu contin compusii chimici sau cancerigeni care sunt prezenti in tigarile traditionale.

Sursa: Goniewicz M et al (2014)

10Tigara electronica nu este un produs farmaceutic. Nu da nicio confirmare fumatorului ca va trece peste dependenta de nicotina. Totusi, studiile au demonstrat faptul ca tigarile electronice il ajuta considerabil pe fumator sa se lase de fumat. „Cei care au folosit in timpul studiului tigari electronice au fost cu 60% mai aproape de a se lasa de fumat decat cei care au folosit terapii cu inlocuitori de nicotina sau simpla vointa.” 

Sursa: Robert West. Professor of the department of epidemiology and public health. University College London

11Din punctul de vedere al cifrelor puse la dispozitie de industria tigarilor electronice, numarul de magazine dedicate din America a crescut la aproximativ 15.000, de la 0 acum cativa ani.

Puteti citi intreg articolul aici: reuters.com

12Conform studiului Ipsos al Reuters, procentul de Americani care folosesc tigari electronice este de 10%, un procent care este de 4 ori mai mare decat cel estimat in 2013.

Puteti citi intreg articolul aici:reuters.com

13Analistul Wells Fargo Securities, Bonnie Herzog, a prevazut ca pana la sfarsitul lui 2015, marimea pietei americane de tigari electronice (referindu-se strict la aparate) va ajunge la aproximativ 3,5 milioane in comparative cu 2,6 milioane in 2014.

Puteti citi intreg articolul aici:reuters.com