Oamenii de stiinta de la British Cancer Research Center au descoperit ca cei care au renuntat la tigara conventionala si au inceput sa foloseasca tigara electronica de cel putin 6 luni, au un nivel mult mai mic de toxine si substante cancerigene in corp, in comparatie cu oamenii care continua sa fumeze tigari conventionale.

Tigarile electronice sunt mai putin nocive in comparatie cu tigarile conventionale, conform unui studiu publicat in Annals of Internal Medicine in ziua de 20 martie 2017 (http://annals.org/aim/article/doi/10.7326/M16 -1107). Oamenii de stiinta au analizat, pentru prima oara, saliva si urina celor care folosesc tigari electronice in paralel cu a celor care fumeaza tigara conventionala si au comparat nivelul de substante chimice din corp. Fostii fumatori si utilizatorii actuali ai tigarii electronice au avut niveluri semnificativ mai scazute de substante cancerigene in corp, decat cei care au continuat sa fumeze tigara conventionala. Cu toate acestea, cei care au folosit tigara electronica in timp ce au continuau sa fumeze tigari conventionale nu au avut diferente vizibile, ceea ce indica faptul ca va fi necesara o schimbare de 180 de grade pentru a reduce expunerea in fata toxinelor. Dr. Lion Shahab, sef de cercetare si lector la Departamentul UCL de Epidemiologie si Sanatate Publica a declarat: "studiul nostru consolideaza datele existente ca tigarile electronice sunt mult mai sigure decat tigarile conventionale si riscurile din utilizarea lor pe termen lung sunt mult mai mici".

Studiul a aratat ca nivelul de substante chimice in organism este redus semnificativ. Asta inseamna ca unele incertitudini legate de siguranta tigarilor electronice ar putea fi gresite. In plus, rezultatele noastre arata ca tigarile electronice nu sunt doar mai sigure, ci, mai mult decat atat, cantitatea de nicotina pe care o ofera nu difera prea mult fata de cea a tigarii conventionale. Acest aspect ii poate ajuta pe cei care doresc sa renunte la fumat, facandu-i sa se confruntre cu dependenta lor. Alison Cox, directoarea Centrului de cercetare a cancerului in UK a declarat ca "aproximativ o treime din decesele datorate fumatului sunt cauzate de cancer, asadar ne dorim sa incercam sa facem cat mai multi oameni sa se elibereze de dependenta lor." De asemenea, Ms. Cox a mai declarat: "rezultatele din urma studiilor consolideaza in continuare dovezile conform carora tigarile electronice reprezinta o alternativa mult mai sigura fata de tutunul clasic".

Sursa: cancerresearchuk.org