Vaping-ul este mai sigur decat fumatul si ar putea duce la eliminarea tigaretei traditionale, a spus Public Health England (PHE) in cadrul primei recunoasteri oficiale a faptului ca tigaretele electronice sunt mai putin daunatoare sanatatii decat tutunul.

Organul de sanatate a concluzionat ca, conform ”celei mai bune estimari de pana acum”, tigaretele electronice sunt cu aproximativ 95% mai putin daunatoare decat tigaretele din tutun si ca ar putea candva sa fie prescrise ca o alternativa pentru produsele anti-fumat, cum ar fi plasturii.

In timp ce subliniaza ca tigaretele electronice nu exclud riscuri, PHE considera acum ca tigaretele electronice ”au potentialul de a contribui in mod semnificativ la sfarsitul tutunului”. Mesajul a fost sustinut de catre directorul medical al guvernului Dame Sally Davies, care, cu toate acestea, a atentionat ca ”exista in continuare o lipsa de dovezi pentru utilizarea de lunga durata a tigaretelor electronice”. Aceasta a spus ca ele ar trebui sa fie utilizate doar ca un mijloc care sa ii ajute pe fumatori sa renunte.

”Vreau sa vad ca aceste produse vin pe piata ca medicamente autorizate. Acest lucru ar oferi garantii de sanatate, calitate si eficacitate pentru consumatorii care vor sa utilizeze aceste produse ca ajutor de a renunta la fumat, in special in ceea ce priveste aromele utilizate, despre care stim cel mai putin in ceea ce priveste riscurile inhalarii.”

Recenzia de 111 pagini ridica semne de intrebare cu privire la durata si costul procesului de autorizare de catre guvern, care este o parte cheie din strategia revizuita de a reduce utilizarea tutunului. Nici o tigareta electronica nu a fost inca autorizata, contrar altor terapii de inlocuire a nicotinei precum gumele, tabletele si plasturii. Proiectele pilot din Leicester si Londra le permit specialistilor in renuntarea la fumat sa ofere gratuit kit-uri de tigarete electronice pentru incepatori, insa fumatorii din alte parti nu pot primi tigarete electronice prin reteta.

Agentia de Reglementare a Medicamentelor si Produselor de Sanatate (The Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency) si-a inceput activitatea in acest domeniu acum mai mult de doi ani, iar producatorii s-au plans ca ii costa milioane sa treaca prin acest proces.

Jane Ellison, ministrul sanatatii publice din Anglia, le-a amintit fumatorilor ca cel mai bun lucru pe care il pot face pentru a evita sa devina victime ale ucigasului numarul unu din tara este sa renunte de tot.

“Desi recunoastem ca tigaretele electronice ii pot ajuta pe adulti sa renunte, vrem in continuare sa ii protejam pe copii de riscurile nicotinei, motiv pentru care am decis sa fie ilegala achizitionarea acestora de catre cei sub 18 ani,“ a spus aceasta.

Recenzia a constatat ca aproape toti din cele 2,6 milioane de adulti din Marea Britanie care se considera ca folosesc tigarete electronice sunt fumatori actuali sau fosti fumatori conventionali, majoritatea folosindu-le pentru a renunta la tutun sau pentru a nu fuma din nou.

Nu a existat nici o sugestie cum ca produsele ar fi o portita catre fumatul de tutun, mai putin de 1% din adulti sau tineri care nu au fumat niciodata devenind utilizatori obisnuiti de tigarete. Decizia PHE a venit dupa miscari coregrafiate cu grija de catre combatantii anti-tutun si specialistii de sanatate publica pentru a ajuta NHS in a oferi sprijin de renuntare la fumat mai bun si in a fi mai putin pesimist in ceea ce priveste tigaretele electronice.

Serviciile sunt indemnate sa le urmeze pe cele din nord-estul Angliei in a oferi sprijin comportamental celor care vor sa renunte la tutun si sa foloseasca tigarete electronice in acest sens. Fumatul ucide aproximativ 100.000 de oameni pe an in Marea Britanie, majoritatea din Anglia, unde se considera ca sunt opt milioane de consumatori de tutun. Insa cifrele oficiale sugereaza ca fumatul este acum la cea mai joasa predominanta de la inregistrarea lui din anii 1940.

Procentul este mai mare in multe din zonele cele mai defavorizate din Anglia, iar renuntarea la tutun este din ce in ce mai mult considerata ca fiind una din cele mai bune moduri de a reduce inegalitatile din sanatate.

In mod ingrijorator pentru multi din cei aflati in spatele politicii de schimbare, un numar crescand de oameni - pana la 22%, comparativ cu 8% de acum doi ani - considera ca tigaretele electronice sunt la fel sau mai daunatoare decat tutunul. Acest fapt ii face pe fumatori sa evite trecerea, dupa cum arata studiile.

Combatantii pentru reducerea tutunului spun ca publicul trebuie sa fie educat pentru a recunoaste ca desi tigaretele electronice, la fel ca tigaretele din tutun, contin nicotina care provoaca dependenta, acestea nu contin alte substante chimice periculoase, cum ar fi gudronul si arsenicul.

PHE mai sustine si monitorizarea atenta a pietei de tigarete electronice, in special a companiilor implicate indeaproape sau care sunt parte din companiile mari de tutun. PHE spune ca guvernul trebuie sa iti indeplineasca obligatiile ”de a proteja politica sanatatii publice de interesele comerciale si alte interese ascunse ale industriei de tutun”.

Kevin Fenton, directorul de sanatate si bunastare din cadrul PHE, spune: ”Tigaretele electronice nu sunt lipsite in totalitate de risc, insa comparate cu fumatul, s-a dovedit ca acestea poarta doar o fractiune din dauna.

”Problema este ca oamenii cred in mod continuu ca ele sunt cel putin la fel de daunatoare, iar acest lucru ii retine pe milioane de fumatori de la a renunta la fumat. Serviciile locale de renuntare la fumat ar trebui sa ii sprijine pe utilizatorii de tigarete electronice in calea lor spre renuntarea totala.”

Peter Hajek de la Queen Mary University, Londra, unul din autorii independenti ai recenziei, a spus: ”Interpretarea mea a dovezii este ca fumatorii care trec la vaping elimina aproape toate riscurile asupra sanatatii lor la care ii expune fumatul. Nevoile fumatorilor difera si eu i-as sfatui sa nu renunte la tigaretele electronice daca nu le place prima pe care o probeaza. Poate necesita mai multa experimentare cu produse si lichide diferite pana la a o gasi pe cea potrivita.”

Ecita, o asociatie de comert a producatorilor de tigarete electronice, spune: ”Ar putea exista beneficii enorme de lunga durata pentru platitorii de taxe si NHS, precum si pentru fostii fumatori si familiile lor. Interzicerea propusa pentru locurile publice din Tara Galilor este foarte ingrijoratoare, la fel ca multe interdictii din pub-uri si restaurante din Marea Britanie. Acest lucru pare sa faca un numar crescator de oameni sa considere ca dauna este aceeasi, impiedicandu-i pe fumatori sa treaca la tigarete electronice si daunand sanatatii publice.”

Grupul de fumatori Forest a pus la indoiala daca prescrierea tigaretelor electronice prin NHS ar fi o utilizare justificabila a banilor platitorilor de taxe. Simon Clark, directorul grupului, a spus ca promovarea lor ”ca un ajutor de incetare a fumatului aprobat de stat ignora faptul ca multor oameni le place vapingul si utilizeaza tigarete electronice ca un produs de recreere si nu ca un produs medicinal.” El a spus ca tigaretele electronice au avut succes deoarece cel responsabil a fost consumatorul si nu statul. ”Daca vor ca mai multi fumatori sa treaca la tigarete electronice, combatantii sanatatii publice ar trebui sa accepte alegerea consumatorului si sa se opuna restrictiilor inutile din vanzarea, marketingul si promovarea acestui produs cu potential de schimbare a jocului.”

Schimbarea politicii cu privire la tigaretele electronice a coincis cu publicarea in Journal of the American Medical Association a cercetarii din Los Angeles care sugereaza ca elevii de liceu care au utilizat tigarete electronice sunt mai predispusi sa incerce tutunul.

Insa Hajek a spus ca acest lucru nu arata ca vapingul duce la fumat. ”Arata doar ca oamenii care sunt atrasi de tigarete electronice sunt aceiasi care sunt atrasi de fumat. Oamenii care beau vin alb sunt mai predispusi sa incerce vinul rosu decat cei care nu beau alcool.”

Surse:

http://www.theguardian.com/society/2015/aug/19/public-health-england-e-cigarettes-safer-than-smoking
https://www.gov.uk/government/news/e-cigarettes-around-95-less-harmful-than-tobacco-estimates-landmark-review%20